Έσκισε πάλι η υπουργός μας

6 04 2010

Μετά τις μαγκιές με τη συνοδεία οπλοφόρων και κάτω από τα γιουχαΐσματα των ΑΠΛΉΡΩΤΩΝ ΑΠΌ ΤΟ ΦΘΙΝΌΠΩΡΟ ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, η Υπουργός Παιδείας και Δημιουργίας Λοβοτομημένων Ψηφοφόρων ξαναχτυπά.

Σύμφωνα με άρθρο της Ελευθεροτυπίας (3-4-2010) αυτή τη φορά κατάφερε να εντάξει στο ΕΣΠΑ μια μελέτη για την «Αποτύπωση και εκτίμηση αναγκών της σχολικής υγείας στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα». Στόχος της μελέτης είναι να καταγραφεί η «επάρκεια των σχολείων σε ιατρεία και ιατρικό εξοπλισμό, σε προγράμματα αγωγής και πρόληψης καθώς και σε υπηρεσίες για την πρόληψη ατυχημάτων, επιδημιών, ψυχικής υγείας και μολύνσεων». Σε επόμενη φάση θα προσδιοριστούν παρεμβάσεις για την κάλυψη αυτών των αναγκών, οι οποίες επίσης θα προταθούν για ένταξη στο ΕΣΠΑ.

Τίποτα το μεμπτό μέχρι εδώ ε; Συνεχίστε να διαβάζετε…

Η εν λόγω μελέτη, η οποία χρηματοδοτείται με 150 χιλιάρικα (ευρώ), ανατέθηκε σε ιδιωτική εταιρεία, η οποία προώθησε στα σχολεία ένα ερωτηματολόγιο, με το οποίο θα αποτύπωνε τις ανάγκες της σχολικής υγείας. Δε σας κάνει τίποτα εντύπωση, ε; Καλά λοιπόν, ας σας βοηθήσω λιγάκι. Κάθε χρόνο γίνονται στα σχολεία όλης της χώρας δεκάδες έρευνες και μελέτες (εντός κι εκτός εισαγωγικών), οι οποίες διεξάγονται από το ίδιο το Υπουργείο, ή από άλλες κρατικές υπηρεσίες, χωρίς κανένα – ή έστω, με ελάχιστο – κόστος για τα ταμεία του Κράτους (δηλαδή για τις τσέπες μας).

Πώς είπατε; Η ιδιωτική εταιρεία θα κάνει καλύτερη δουλειά γιατί στελεχώνεται από ευσυνείδητους επαγγελματίες που ξέρουν τι κάνουν και όχι από αργόσχολους δημόσιους υπάλληλους;
Απολαύστε ένα δείγμα από τις ερωτήσεις του εν λόγω ερωτηματολόγιου…

Β1. Υπάρχει στο σχολείο σας χώρος ειδικά διαμορφωμένος για την παροχή φροντίδας υγείας προς τους μαθητές (π.χ. χτυπήματα, ασθένειες κλπ);

Β2. Εάν ΝΑΙ, σε ποιο βαθμό καλύπτει τις ανάγκες του σχολείου;

Β4. Πώς εκτιμάτε την πρόσβαση στο συγκεκριμένο χώρο;

Β7. Προσδιορίστε αν ο συγκεκριμένος χώρος διαθέτει εξωτερικό παράθυρο

  • Παρακαλούμε σημειώστε εάν ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος διαθέτει τον κάτωθι εξοπλισμό:

Εξεταστική κλίνη

Παραβάν

Στηθοσκόπιο (!)

Πιεσόμετρο (!)

Θερμόμετρο

Ωτοσκόπιο (!)

Μετρητής ύψους

Ζυγαριά

Φιάλη οξυγόνου (!!)

Απινιδωτής (!!!!!!!!)

Ηλεκτροκαρδιογράφος (!!!!!!!!!!!!!!!)

Ψυγείο

Φορείο μεταφορών (!!!)

Εργαλεία (λαβίδες, ψαλίδια κλπ)

Δοχείο μολυσματικών απορριμάτων (!!!)

Είπατε τίποτα;

Ας πω εγώ λοιπόν. Έχω δουλέψει σε σχολείο όπου οι μαθητές έπρεπε να διατρέξουν απόσταση περίπου 50 μέτρων στην αυλή και να κατέβουν πέτρινη σκάλα με περισσότερα από 30 σκαλιά για να πάνε στην τουαλέτα, μέσα στην οποία συνάδελφοι σκότωσαν δύο φίδια εκείνη τη χρονιά. Έχω δουλέψει σε σχολείο όπου μια αποθήκη είχε χωριστεί σε δύο χώρους για να στεγάσει την αίθουσα υπολογιστών και μία (αναγκαστικά ολιγάριθμη) τάξη.  Έχω δουλέψει σε σχολείο όπου οι συνάδελφοι που αναλάμβαναν τα τμήματα ένταξης δούλευαν με τους μαθητές τους στη σκηνή της αίθουσας εκδηλώσεων (ο υπόλοιπος χώρος της αίθουσας ήταν κατειλημμένος από άλλη τάξη). Φέτος διδάσκω μέσα σε ένα λυόμενο που ήρθε στο σχολείο μας τον Οκτώβριο. Μέχρι τότε η τάξη μου βρισκόταν στο χώρο του γραφείου των δασκάλων.

Η υπουργάρα μας έχει πατήσει ποτέ το ποδάρι της σε κανένα από αυτά τα σχολεία; Μπα.

Μήπως η υπουργάρα μας έχει πατήσει ποτέ το ποδάρι της σε κανένα από τα χιλιάδες σχολεία στη χώρα, που αντιμετωπίζουν παρόμοια ή χειρότερα προβλήματα χώρων, βασικού εξοπλισμού, διδακτικού προσωπικού κλπ; Δε νομίζω.

Μήπως η υπουργάρα μας και οι υπόλοιποι υπουργοπαπάρες έχουν δώσει στην Εκπαίδευση τα απαραίτητα κονδύλια ώστε τα σχολεία να καλύψουν τις ελλείψεις τους; (ρητορική ερώτηση)

Τελικά, για να επανέλθω στο φοβερό ερωτηματολόγιο της τρομερής μελέτης του απίθανου υπουργείου μας, η ερώτηση είναι μία και απλή: Ποιος από εσάς τα λαμόγια που με τη δική μας συνενοχή λυμαίνεστε τη χώρα προέβλεψε, σχεδίασε, εξοικονόμησε πόρους, και με μία λέξη φρόντισε, ώστε τα σχολεία μας να έχουν έστω τα στοιχειώδη μέσα για να καλύψουν τις «ανάγκες της σχολικής υγείας», ώστε να έρχεστε τώρα εσείς και να ψάχνετε για ειδικά διαμορφωμένους χώρους με απινιδωτές και ηλεκτροκαρδιογράφους;;;; (Αυτή κι αν είναι ρητορική ερώτηση).

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: