Ο μετρο-«πόντικας» έχει όνομα

18 04 2010

Ο γεμάτος χριστιανική αγάπη μητροπολίτης Άνθιμος αποφάσισε να κερδίσει ακόμα λίγη δημοσιότητα. Πώς; Καταθέτοντας αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να μην κατασκευαστεί ο σταθμός του μετρό στο Παπάφειο. Μερικοί χαρακτηρισμοί που θα ταίριαζαν γάντι στον εν λόγω αχαρακτήριστο τυπάκο, είναι:

Ψεύτης:

Μέχρι πρόσφατα διαβεβαίωνε το αρμόδιο Υπουργείο ότι θα βοηθήσει να ξεμπερδεύουν με τα γραφειοκρατικά για να αποδοθεί ο χώρος και να ξεκινήσουν οι εργασίες. Τώρα ο ίδιος μπλοκάρει το έργο.

Υποκριτής:

Υποτίθεται ότι η Εκκλησία φροντίζει και προστατεύει το ποίμνιό της, με όλα τα μέσα – πνευματικά, ηθικά, υλικά – που έχει στη διάθεσή της. Τώρα, ο ανώτερος τοπικός λειτουργός της Εκκλησίας αδιαφορεί πλήρως για τους 124 εργάτες (το προσωπικό που απασχολείται στους δύο μετροπόντικες), τους οποίους φυσικά και δεν πληρώνει κανονικά η εταιρεία, αφού εργασίες δε γίνονται.

Πουλημένος στο χρήμα, ή αν προτιμάτε πιο «επίσημες» εκφράσεις, αργυρώνυτος:

Το 2004 η διοίκηση του Παπάφειου (πρόεδρος ο Άνθιμος) ενέκρινε τη «δωρεάν διάθεση της αιτούμενης έκτασης, εκτιμώντας το μέγεθος της ωφέλειας για το κοινωνικό σύνολο της πόλης». Ως μόνη προϋπόθεση έθετε «τη μετεγκατάσταση και την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολικών μονάδων», οι οποίες βρίσκονταν στην υπό παραχώρηση έκταση. Σημειώνεται ότι η μετεγκατάσταση έχει ήδη γίνει και κόστισε στην «Αττικό Μετρό Α.Ε.» περί το 1,5 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο ενάμιση χρόνο μετά, τον Φεβρουάριο του 2008, η διοίκηση του Παπάφειου επανήλθε και με νέα απόφαση έθετε ζήτημα «αντισταθμιστικών ωφελημάτων», τα οποία απέφευγε να περιγράψει. Σύμφωνα με την εφημερίδα Μακεδονία, η «αποζημίωση» που ζητούσε ήταν 8,5 εκατομμύρια ευρώ, όταν για την ίδια πάνω κάτω έκταση που παραχωρήθηκε από το Άσυλο του Παιδιού στην περιοχή του Σιντριβανίου, το δικαστήριο καθόρισε αποζημίωση 4,5 εκατ.

Τον Απρίλιο του 2009 με επιστολή του προς τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο Άνθιμος του ζητούσε να παρέμβει, προκειμένου να καταβληθεί η αποζημίωση. Ανταπόκριση όμως δεν υπήρξε.

Στις 6 Απριλίου 2010 ο μητροπολίτης (τρομάρα του) έστειλε επιστολή προς την «Αττικό Μετρό» όπου σημειώνεται με περισσή υποκρισία ότι «είμεθα σύμφωνοι όλα τα μέλη του δ.σ. να μην εμποδιστούν οι εργασίες της ‘Αττικό Μετρό Α.Ε.’ για ένα τόσο σημαντικό και χρήσιμο έργο για την Θεσσαλονίκη και τον λαό της». Και η επιστολή κλείνει με τη σαφέστατη και συγχρόνως υπαινικτική επισήμανση «είμεθα πρόθυμοι για επαναδιαπραγμάτευση».

Μεγαλομανής:

Σύμφωνα ξανά με την εφημερίδα «Μακεδονία» παρόμοιες περιπτώσεις με αυτήν του Παπάφειου υπήρξαν και με άλλους φορείς όπως ο δήμος, το Άσυλο του Παιδιού, το πανεπιστήμιο, αλλά ουδείς διανοήθηκε να παρεμποδίσει το έργο. Προφανώς αυτός είναι ανώτερος από τους άλλους και μπορεί να κάνει ό,τι γουστάρει, χωρίς καμία απολύτως συνέπεια.

Εκβιαστής:

Για να πάρει ο Άνθιμος τα λεφτουδάκια του, χρησιμοποιεί τις εκτάσεις που έχει στην κατοχή του. Αυτό που διαφεύγει από τον καλό αυτό άνθρωπο είναι ότι σε περίπτωση που τελικά ο ίδιος δικαιωθεί, η εταιρεία – σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της, αλλά και του αρμόδιου υπουργείου – ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ. Άραγε θα αναλάβει ο μητροπολίτης να εξυπηρετεί τους κατοίκους μιας από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της πόλης; Και αν ναι, πώς; Θα τους διαθέσει τη λιμουζίνα του και το σωφέρ του για τις μετακινήσεις τους;

Αυτά και άλλα πολλά ενδιαφέροντα για το μετρό της Θεσσαλονίκης στο

http://metrothessalonikis.blogspot.com/

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: