Περί βουλευτών και άλλων ευτράπελων

19 05 2010

Άκουσα σήμερα στις ειδήσεις ότι στην Κίνα ένας πολυεκατομμυριούχος καταδικάστηκε σε 14 χρόνια φυλάκιση για δωροδοκία.
Η είδηση που (ίσως) προκαλεί έκπληξη στους Κινέζους είναι ότι ο πολυεκατομμυριούχος δωροδόκησε. Η είδηση που (σίγουρα) προκαλεί έκπληξη στους Έλληνες είναι ότι ο πολυεκατομμυριούχος φυλακίστηκε.
Βλέπετε, εδώ έχουμε μάθει στην ατιμωρησία των (με οποιοδήποτε τρόπο) ισχυρών, στη διευθέτηση χρεών όταν αυτά είναι αρκετά μεγάλα για να αποτελέσουν τον προϋπολογισμό μιας οικογένειας για κάνα-δυο αιώνες και γενικότερα στην αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος – ακόμη και εν μέσω κρίσης – με στοργή και προδέρμ. Τι μ’ έπιασε και ασχολούμαι με τους Κινέζους; Διαβάστε παρακάτω και κάντε τη σύγκριση μόνοι σας.
Ο γνωστός αοιδός Τόλης Βοσκόπουλος βρέθηκε να χρωστάει στην εφορία 5,5 εκατομμύρια ευρώ. Το θέμα φυσικά δε θα ήταν πολιτικό, αν η σύζυγός του δεν προσπαθούσε – ως καλή σύζυγος – να τον καλύψει δικαιολογώντας τ’ αδικαιολόγητα. Τα ΜΜΕ λοιπόν (και όχι μόνο) βρήκαν ευκαιρία να την κράξουν αγρίως. Έτσι, η βουλευτής του Πασόκ και υφυπουργός Πολιτισμού Άντζελα Γκερέκου θεώρησε ότι θίγεται η τιμή και η αξιοπρέπειά της και παραιτήθηκε. Από το αξίωμα της υφυπουργού φυσικά, γιατί τους βουλευτές μας δεν τους θίγουν κάτι τέτοια. Το που θα βρισκόμουν εγώ (ή οποιοσδήποτε άλλος μη επώνυμος) αν χρωστούσα στην εφορία, όχι το ποσό που χρωστάει ο Βοσκόπουλος αλλά έστω το ένα εκατοστό αυτού του ποσού, είναι μια άλλη ιστορία. Απ’ όσο ξέρω πάντως, ο καλλιτέχνης εξακολουθεί να είναι ελεύθερος και τα περιουσιακά στοιχεία του ζεύγους παραμένουν απείραχτα.
Στα μέσα της εβδομάδας, ο βουλευτής Χρήστος Παπουτσής εξεμάνη στη Βουλή όταν τέθηκε το ζήτημα των περικοπών στους μισθούς των τριακοσίων. Το τι έκανε η κυβέρνηση – και με τη δική του ψήφο – στο δικό μου μισθό είναι (ξανά) μια άλλη ιστορία. Το χειρότερο είναι ότι ο εν λόγω εκπρόσωπος του λαού δήλωσε ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι οι βουλευτές πρέπει να αμείβονται προκλητικά πλουσιοπάροχα, ώστε να μην υποκύπτουν σε πιέσεις και συμφέροντα των ολίγων εις βάρος των πολλών. Πράγμα που σημαίνει ότι ο βουλευτής δεν έχει de facto συνείδηση πως εκπροσωπεί πολίτες και έχει υποχρέωση απέναντί τους. Η στάση που θα τηρήσει εξαρτάται από το μπαχτσίσι που θα πάρει. Όπως πολύ καλά γνωρίζουμε όλοι δηλαδή, η ηθική ακεραιότητα και η αξιοπρέπεια δε συγκαταλέγονται ανάμεσα στα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός εκπροσώπου – ηγέτη του λαού, αλλά πωλούνται κι αγοράζονται σε τιμή ευκαιρίας.
Η υπουργάρα Σακατεμένης Παιδείας και δια βίου Κοροϊδίας αποφάσισε να μην κάνει προσλήψεις για τα επόμενα δύο χρόνια γιατί σκέφτεται να κάνει ανακαίνιση στο υπουργείο της. Έτσι, αποφάσισε να  δαπανήσει 196.056 (και ολογράφως ΕΚΑΤΟΝ ΕΝΕΝΗΝΤΑ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΕΝΗΝΤΑ ΕΞΙ ΕΥΡΩ) για να αγοράσει κουρτίνες. Αυτό το ποσό μεταφράζεται στα έξοδα (μισθοί εκπαιδευτικών – συμπεριλαμβανομένων και των συναδέλφων άλλων ειδικοτήτων, λογαριασμοί, πετρέλαια, γραφική ύλη κτλ) ενός εξαθέσιου Δημοτικού Σχολείου για ένα χρόνο. Στο ποσό που έδωσε η υπουργάρα (από την τσέπη μας) δεν συμπεριλαμβάνονται τα κουρτινόξυλα. Αυτά θα της τα φέρουν οι – κακοπληρωμένοι έως απλήρωτοι – εκπαιδευτικοί.

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: