Ανίκανη ή επικίνδυνη;

1 06 2010

Ή μήπως και τα δύο μαζί;
Η υπουργάρα Πάταξης της Παιδείας και Δια Βίου Κοροϊδίας το αποφάσισε και το διέταξε: τέρμα οι εκπαιδευτικές άδειες!!!
Θέλεις, τεμπέλη εκπαιδευτικέ, να θυσιάσεις χρόνο, κόπο και χρήμα για να γίνεις καλύτερος στη δουλειά σου; Απαγορεύεται!
Θέλεις, ασυνείδητε εκπαιδευτικέ, να εξειδικευτείς σε ένα τομέα της εκπαίδευσης, όπως ας πούμε η ειδική αγωγή, ή η εφαρμογή νέων τεχνολογιών στην τάξη, βοηθώντας έτσι στη διαμόρφωση σκεπτόμενων πολιτών; Να πας σε άλλη χώρα!
Θέλεις, προδότη εκπαιδευτικέ, να βελτιώσεις με οποιοδήποτε τρόπο το εκπαιδευτικό σύστημα που με τόσο κόπο αποδόμησε η υπουργάρα σου με το τελευταίο της πολυνομοσχέδιο; Ποιος νομίζεις ότι είσαι;

Για μια ακόμη φορά το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα βάλλεται εκ των έσω. Η υπουργός υποτίθεται ότι είναι υπεύθυνη για τη σωστή λειτουργία και τη συνεχή αναβάθμισή του. Τι κάνει γι αυτό; Μειώνει τους ήδη εξευτελιστικούς μισθούς των εκπαιδευτικών, τη στιγμή που τα πάντα γύρω μας ακριβαίνουν. Αρνείται να προσλάβει νέους εκπαιδευτικούς, τη στιγμή που στα σχολεία όλης της χώρας υπάρχουν ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Συνεχίζει να αποσπά εκπαιδευτικούς σε διοικητικές υπηρεσίες, μακριά από αυτό το οποίο σπούδασαν να κάνουν και για το οποίο πληρώνονται. Αξιολογεί τους εκπαιδευτικούς, όχι με κριτήριο την επιστημονική ή παιδαγωγική τους επάρκεια, αλλά ανάλογα με το πόσους χορηγούς μπορεί να εξασφαλίσει ο καθένας για το σχολείο του. Κρίνει τα στελέχη της εκπαίδευσης δίνοντας περισσότερα μόρια σε όσους έχουν παρακολουθήσει ένα σεμινάριο 2 – 3 μηνών (Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Εκπαίδευσης Β΄ επιπέδου), παρά σε αυτούς που διαθέτουν Μεταπτυχιακό ή Διδακτορικό τίτλο σπουδών. Η τελευταία της επιτυχία είναι η απαγόρευση των μεταπτυχιακών σπουδών στους εκπαιδευτικούς.
Όποιος έχει μπει στη διαδικασία του μεταπτυχιακού, ξέρει από πρώτο χέρι τις απαιτήσεις ενός τέτοιου προγράμματος. Για να μπορέσει κανείς να ανταποκριθεί με επιτυχία σε αυτές τις απαιτήσεις απαιτούνται πολλές ώρες εργασίας σε καθημερινή βάση. Το να συνδυάσει κανείς τις απαιτήσεις αυτές με τις απαιτήσεις της δουλειάς, είναι εξοντωτικό, σωματικά και ψυχικά. Από τη στιγμή λοιπόν που κανένας εκπαιδευτικός δεν μπορεί να εξασφαλίσει εκπαιδευτική άδεια για μεταπτυχιακές ή διδακτορικές σπουδές, πολύ απλά δεν θα τις κάνει. Τι προσπαθεί να πετύχει η υπουργός με αυτό τον τρόπο; Μήπως στόχος της είναι να απογοητεύσει τους εκπαιδευτικούς εκείνους που έχουν τη διάθεση και το μεράκι να προσφέρουν κάτι παραπάνω; Μήπως στόχος της είναι να απαξιώσει ακόμα περισσότερο τους εκπαιδευτικούς, κλείνοντας το δρόμο προς την επιστημονική ή παιδαγωγική τους αναβάθμιση; Είναι ανίκανη να αντιληφθεί τις συνέπειες των πράξεών της, ή μήπως βάσει σχεδίου καταστρέφει το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα;
Το πόσο εξευτελιστική είναι η νέα αυτή καταδίκη για τους εκπαιδευτικούς, έγινε πασιφανές από το ίδιο το υπουργείο. Πρώτα με την τακτική του «διαίρει και βασίλευε», αφού από την ηλίθια αυτή απόφαση εξαιρούνται όσοι έχουν περάσει στα Διδασκαλεία, όσοι έχουν υποτροφία από το ΙΚΥ, καθώς και αυτοί που είχαν ήδη εκπαιδευτική άδεια και θέλουν να την ανανεώσουν. Όποιος πρόλαβε, πρόλαβε δηλαδή. Η κουτοπονηριά της υπουργού και της παρέας της όμως, έφτασε στο κατακόρυφο την Παρασκευή που μας πέρασε. Βλέπετε, ήταν τόσο σίγουρη ότι θα την πάρουμε κι αυτήν και τους υπόλοιπους με τις πέτρες, ώστε ανακοίνωσε τη σχετική εγκύκλιο την Παρασκευή, 28/5 μετά τη 1:30 το μεσημέρι. Την ώρα δηλαδή που τα σχολεία της χώρας έκλειναν ή είχαν ήδη κλείσει. Είμαι σίγουρος ότι κάποια στιγμή θα υποστηρίξει, με ύφος χιλίων καρδιναλίων, ότι το μέτρο της αυτό έγινε δεκτό χωρίς να αντιδράσει κανείς τις… δύο πρώτες μέρες.

Γιατί άραγε μου έρχεται τώρα ξαφνικά στο μυαλό το σύνθημα που φώναζαν χιλιάδες κόσμου έξω από τη Βουλή πριν λίγο καιρό;
Εκείνο με τις κρεμάλες εννοώ…

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: