Quidquid latine dictum sit, altum videtur

24 06 2010

Cui bono?

Ποιος ωφελείται; Πάνω σ’ αυτή την απλή ερώτηση (και όχι μόνο) θεμελίωσαν οι αρχαίοι Ρωμαίοι το νομικό τους σύστημα. Ένα σύστημα τόσο αξεπέραστο, που ακόμα και σήμερα αποτελεί τη βάση του Δικαίου όλου του δυτικού κόσμου. Όμως αυτή η ίδια ερώτηση βρίσκει πλείστες όσες εφαρμογές ακόμα και στην απλή – εκτός δικαστηρίων – καθημερινότητά μας.

Την Τετάρτη 23/6 δύο από τα δεκατέσσερα σωματεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας αποφάσισαν να κηρύξουν απεργία για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση εις βάρος τους – και εις βάρος μας. Είναι σωστή όμως αυτή η διαμαρτυρία;

Και βέβαια είναι. Qui tacet consentit, δηλαδή όποιος σιωπά συναινεί. Δε νομίζω ότι υπάρχει έστω και ένας λογικός άνθρωπος σε αυτή τη χώρα που να συμφωνεί με τα μέτρα της όποιας κυβέρνησης, όταν αυτά στρέφονται ουσιαστικά εναντίον του λαού, αλλά και εναντίον της οικονομικής ανάπτυξης την οποία υποτίθεται ότι (θα έπρεπε να) προωθούν. Αποφάσισαν λοιπόν τα εν λόγω σωματεία να κινητοποιηθούν, έχοντας την υποστήριξη (ή μήπως την υποκίνηση;) του ΠΑΜΕ, δηλαδή του συνδικαλιστικού παραρτήματος του ΚΚΕ. Οι ναυτιλιακές εταιρίες αντέδρασαν προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη, η οποία θεώρησε την απεργία παράνομη και καταχρηστική, γιατί δεν γινόταν με απόφαση (ή έγκριση, ή κάλυψη, ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων) της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Dura lex, sed lex. Σκληρός νόμος, αλλά νόμος. Τέθηκε λοιπόν στους απεργούς ένα δίλημμα: υπακοή στη δικαστική απόφαση και τερματισμός της κινητοποίησης, ή ανυπακοή και συνέχιση;

Την απόφαση φυσικά την ξέρουμε όλοι και την ένιωσαν στο πετσί τους όσοι πήγαν στο λιμάνι περιμένοντας (μάταια) να ταξιδέψουν. Salus populi suprema lex, ή όπως θα το έλεγαν οι «σύντροφοι» του ΚΚΕ, νόμος είναι το δίκιο του λαού. Είναι όμως σωστό να κλείνει, ο καθένας που θέλει να διαμαρτυρηθεί, δρόμους, λιμάνια, αεροδρόμια, φως, νερό, τηλέφωνο κτλ;

Και βέβαια όχι. Το να ζητάς το δίκιο σου αδικώντας άλλους, δεν είναι μόνο παράλογο, είναι και εντελώς ηλίθιο. Επειδή λοιπόν οι εργατοπατέρες του ΚΚΕ (μπορεί να είναι πολλά άλλα πράγματα, αλλά) ηλίθιοι δεν είναι, επανέρχομαι στο αρχικό ερώτημα: Cui bono?

Σίγουρα ΔΕΝ ωφελούνται οι ίδιοι οι απεργοί. Ένα απονενοημένο διάβημα σαν αυτό έχει ως μοναδικό αποτέλεσμα να στραφεί εναντίον τους όλος ο υπόλοιπος λαός, ο οποίος ταλαιπωρείται άνευ λόγου και αιτίας.

Σίγουρα ΔΕΝ ωφελούνται οι υπόλοιποι πολίτες. Όχι μόνο στρεφόμαστε εναντίον της συγκεκριμένης κινητοποίησης, αλλά – με τη βοήθεια των ΜΜΕ – πολλοί βάζουν στο ίδιο τσουβάλι κάθε μορφή κινητοποίησης, ποινικοποιώντας ηθικά κάθε αγώνα ενάντια στα βλακώδη μέτρα που μας επιβάλλονται.

Είμαστε σίγουροι ότι δεν ωφελείται η κυβέρνηση;

Εντάξει, γίναμε ως χώρα (ξανά) διεθνώς ρεντίκολο με την ανικανότητα της κυβέρνησης να επιβάλλει μία δικαστική απόφαση σε ένα τσούρμο (αλήθεια, πόσοι ήταν;) διαμαρτυρόμενων.

Εντάξει, για μια ακόμη φορά το ελληνικό κράτος δείχνεται ανήμπορο να διασφαλίσει τα στοιχειώδη στους (Έλληνες και ξένους) τουρίστες που αποτελούν την κυριότερη πηγή πλούτου της χώρας.

Μεταξύ μας όμως, το συγκεκριμένο περιστατικό περιμέναμε για να διαγνώσουμε την ανικανότητα της κυβέρνησης; Από την άλλη, πόσα μέτρα κατάφερε να περάσει η ίδια κυβέρνηση, κόντρα σε πολύ εντονότερες – και πολυπληθέστερες – διαμαρτυρίες; Γιατί λοιπόν αφήνουν μια χούφτα ανθρώπους (ασχέτως αν έχουν δίκιο ή όχι να διαμαρτύρονται) να μας ταλαιπωρούν, να μας δυσφημούν και εν γένει να μας βλάπτουν, τόσο ατομικά, όσο και συνολικά, ως χώρα; Μήπως – λέω τώρα εγώ – προσπαθούν να εφαρμόσουν το αγαπημένο τους divide ut regnes (διαίρει και βασίλευε); Μήπως – ξαναλέω τώρα εγώ – θέλουν να βάλουν στους πάσης φύσεως απεργούς την ταμπέλα του ταραξία, έτσι ώστε καμία κινητοποίηση να μη διαθέτει από δω και πέρα λαϊκή υποστήριξη; Ή μήπως κάτι τέτοιο δεν θα τους βοηθούσε να περάσουν ακόμη χειρότερα μέτρα εις βάρος μας; Latet anguis in herba, που θα έλεγαν και οι σοφοί Ρωμαίοι, ένα φίδι κρύβεται στα χόρτα…

Είμαστε σίγουροι ότι δεν ωφελούνται τα ΜΜΕ;

Ειδικά η τηλεόραση, έχει περιέλθει σε κατάσταση ένθεης μανίας κατά των απεργών. Με δεδομένη την αμέριστη στήριξη που παρέχουν όλα τα Μέσα στην παρούσα κυβέρνηση, κάτι τέτοιο δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη. Γιατί όμως τακίμιασαν έτσι, ΜΜΕ και κυβέρνηση; Εγώ τουλάχιστον, δε θυμάμαι καμία άλλη κυβέρνηση τα τελευταία 20 χρόνια να γνωρίζει τέτοια ασυλία από μέρους των ΜΜΕ. Έχω την αίσθηση, διορθώστε με αν κάνω λάθος, πως αν κυβερνούσε ακόμα ο Μπούλης και έπαιρνε τέτοια μέτρα, θα τον είχαν σταυρώσει δίχως ανάσταση. Τώρα όμως, μας περνάνε ξεκάθαρα το μήνυμα: Rex non potset peccare, ο βασιλιάς δεν μπορεί να έχει άδικο. Όπου «βασιλιάς» μπορείτε να βάλετε τον απατεώνα της αρεσκείας σας, είτε είναι πολιτικός, είτε βιομήχανος, εφοπλιστής, δημοσιογράφος, εργατοπατέρας συνδικαλιστής κτλ.

Όλοι αυτοί, μας θέλουν διαιρεμένους, πειθήνιους, επιλήσμονες. Θέλουν να πάρουν συγχωροχάρτι για όσα έχουν κλέψει και έχουν φάει μέχρι τώρα. Θέλουν να συνεχίσουν να διάγουν βίον ανθόσπαρτον με δικά μας έξοδα. Κι εμείς τι κάνουμε; Κλείνουμε τα λιμάνια, τους δρόμους, τα σχολεία, τους διακόπτες της ΔΕΗ και διάφορα άλλα που επηρεάζουν άμεσα και αρνητικά μόνο τους συμπολίτες μας. Nil desperandum! Μην απελπίζεστε! Διαμαρτυρία και αγώνας μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους.

Αλήθεια, οι τραμπούκοι που έκλεισαν το λιμάνι σκέφτηκαν το ubi concordia, ibi victoria (όπου ενότητα, εκεί νίκη); Σκέφτηκαν να πάρουν τον κόσμο με το μέρος τους; Σκέφτηκαν πως αν απλώς σταματούσαν αυτούς που ήθελαν να επιβιβαστούν και ζητούσαν – από όποιον θα ήθελε να τη δώσει – την υπογραφή τους σε ένα κείμενο που θα στήριζε τον αγώνα τους, θα είχαν μαζέψει χιλιάδες υπογραφές μέσα σε μία μόνο μέρα; Σκέφτηκαν πως όλες αυτές τις υπογραφές θα μπορούσαν να τις τρίψουν στα μούτρα της οποιασδήποτε εξουσίας και να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ το δίκιο τους;

Κι αν το σκέφτηκαν γιατί δεν το έπραξαν; Ποιος ωφελείται από αυτή τους την πράξη;

Υ.Γ.

η μετάφραση του τίτλου είναι: ό,τι λέγεται στα λατινικά φαίνεται βαθυστόχαστο

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: