Today is life tomorrow never comes

13 07 2010

Ξεκινάμε από Ιεράπετρα και διασχίζουμε περίπου 130 από τα χιλιόμετρα που υπάγονται στο οδικό δίκτυο της νότιας Κρήτης για να φτάσουμε στην πλέον φημισμένη διεθνώς παραλία του νησιού. Δύο ώρες αργότερα φτάνουμε στα Μάταλα. Η διαδρομή είναι αρκετά ωραία από πλευράς φυσικής ομορφιάς, καθώς κινούμαστε κυρίως στο ορεινό εσωτερικό του νησιού, αλλά με μπόλικο στροφιλίκι.

Τα Μάταλα γνώρισαν στιγμές δόξας κατά τη δεκαετία του ’60, όταν τα παιδιά των λουλουδιών βρέθηκαν στη συγκεκριμένη παραλία και πρόσεξαν κάτι παράξενες τρύπες στα βράχια που την έζωναν από τα δυτικά και (κυρίως) από τα βόρεια. Δεν ξέρω αν κινήθηκαν από ανάγκη να αναζητήσουν κατάλυμα, ή από κάποια μακάβρια περιέργεια, πάντως ορισμένοι εξ αυτών μπήκαν μέσα και πολύ τους άρεσε. Τόσο πολύ, που σε μικρό χρονικό διάστημα η ιδέα τους έκανε το γύρο του κόσμου, με αποτέλεσμα να εγκατασταθεί στις μικρές σπηλιές μια ολόκληρη τρωγλοδυτική κοινότητα. Σύντομα άρχισαν να καταφτάνουν και διάσημοι επισκέπτες, όπως οι Τζάνις Τζόπλιν, Μπομπ Ντύλαν, Τζόνι Μίτσελ, Κατ Στήβενς και πάει λέγοντας. Οι αρχές έκαναν κάποιες προσπάθειες να τους διώξουν, αλλά το μόνο που κατάφεραν ήταν να τους αναγκάσουν να τραβηχτούν στα ψηλότερα και πιο δυσπρόσιτα σημεία του όλου συμπλέγματος. Χρειάστηκε η επέμβαση του μητροπολίτη Γόρτυνας για να εκδιωχθούν τελικά οι χίπις το 1973, λίγο πριν πέσει η χούντα.

Αν προσέξατε τη λέξη «μακάβρια» που χρησιμοποίησα λίγο νωρίτερα και αναρωτιέστε, η εξήγηση είναι απλή. Τα σπήλαια αυτά δεν αποτελούν φυσικούς γεωλογικούς σχηματισμούς. Για την ακρίβεια, δεν είναι καν σπήλαια. Είναι τάφοι σκαμμένοι στο βράχο. Ή τουλάχιστον, ως τέτοιοι χρησιμοποιήθηκαν από τους κατοίκους της περιοχής από τον 1ο π.Χ. αιώνα μέχρι τα πρώτοχριστιανικά χρόνια. Αν γυρίσουμε ακόμα πιο πίσω στο παρελθόν, θα τα συναντήσουμε στους στίχους της Οδύσσειας (ραψωδία γ΄ 293), οι οποίοι περιγράφουν το ναυάγιο των πλοίων του Μενέλαου κατά την επιστροφή του από την Τροία. Ακόμα νωρίτερα, προτού δηλαδή τα Μάταλα αποτελέσουν επίνειο της Φαιστού, οι αρχαιολόγοι υποθέτουν ότι τα ίδια σπήλαια χρησιμοποιήθηκαν ως προϊστορικές κατοικίες.

Πέρα από τις ιστορικές πληροφορίες, τα Μάταλα σήμερα είναι μια πολύ όμορφη παραλία. Το χωριό έχει επωφεληθεί από τη διασημότητα που κέρδισε με τους χίπις και από ψαροχώρι που ήταν ανέκαθεν έχει μετατραπεί σε – σχεδόν αποκλειστικά – τουριστικό προορισμό. Παραμένει αρκετά όμορφο, όπως αποδεικνύει μια σύντομη βόλτα στα στενά του, αλλά όλα τα λεφτά είναι η παραλία.

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: