Τα κατάφερε πάλι…

22 07 2010

Η υπουργός – παρωδία (ή μάλλον τραγωδία για την παιδεία), σε μία ακόμα επίδειξη «ευαισθησίας» και τήρησης προεκλογικών υποσχέσεων, απειλεί να ρημάξει και τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας.

Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας πρωτοξεκίνησαν τη λειτουργία τους το 2000 με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και παρέχουν τίτλους ισότιμους με αυτούς του Γυμνασίου. Οι περισσότεροι ενδεχομένως αγνοούν την ύπαρξή τους, αλλά πρόκειται για έναν από τους πλέον πετυχημένους θεσμούς του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Είναι σχολεία που απευθύνονται σε ενήλικες, οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν την υποχρεωτική εκπαίδευση. Όπως καταλαβαίνετε, μιλάμε για «ιδιαίτερες» ομάδες ενηλίκων: φυλακισμένους, άνεργους, αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών (συνήθως γυναίκες), μουσουλμάνους, μετανάστες, τσιγγάνους κτλ.

Οι δε εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα συγκεκριμένα σχολεία, μόνο τυχαίοι δεν είναι. Αντιθέτως, είναι εθελοντές, αφού μόνο κατόπιν δικής τους επιθυμίας γίνεται η επιλογή και απόσπασή τους σε αυτά τα σχολεία, έχουν διευρυμένες γνώσεις, αφού οι ξένες γλώσσες και ο χειρισμός ηλεκτρονικών υπολογιστών αποτελούν προαπαιτούμενα για την επιλογή τους, ενώ πολλοί από αυτούς είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών ή διδακτορικών τίτλων. Επιπλέον, υπηρετούν σε αυτά επί σειρά ετών κι έχουν περάσει από κάθε είδους επιμόρφωση, ενώ η εμπειρία που διαθέτουν είναι ανυπολόγιστης αξίας.

Τι κατάφερε λοιπόν πάλι η υπουργάρα μας;

Τελειώνει ο Ιούλιος κι ακόμα περιμένουν οι εκπαιδευτικοί να μάθουν αν θα δουλέψουν και του χρόνου στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας.

Η διαδικασία έχει ως εξής: από τα τέλη Απριλίου δηλώνουν οι εν λόγω εκπαιδευτικοί αν επιθυμούν να συνεχιστεί η απόσπασή τους στα ΣΔΕ. Εάν κάποιοι δεν επιθυμούν τη συνέχιση της απόσπασής τους, τα κενά καλύπτονται μέσω προκήρυξης για εκδήλωση ενδιαφέροντος προς απόσπαση από άλλους μόνιμους εκπαιδευτικούς. Αυτές οι δηλώσεις κατευθύνονται στο υπουργείο. Εκεί συγκεντρώνονται, ψιλοκόβονται, σωτάρονται, μαγειρεύονται σε χαμηλή φωτιά (μη γελάτε, κανένας δεν γνωρίζει πώς γίνονται οι αποσπάσεις, αφού δε δημοσιοποιούνται κριτήρια ή μόρια, όπως γίνεται με τις μεταθέσεις) και τελικά ανακοινώνονται στα τέλη του Ιουνίου τα ονόματα των εκπαιδευτικών που την επόμενη χρονιά θα υπηρετήσουν στα ΣΔΕ.

Δύο μόνο φορές έχει πάει περίπατο το χρονοδιάγραμμα, η πρώτη επί υπουργίας της άλλης μεγάλης εθνικής «ευεργέτιδος», της Γιαννάκου και η δεύτερη φέτος. Φέτος όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Γιατί η μεν Γιαννάκου εδέησε τελικά να υπογράψει τις αποσπάσεις στα τέλη του Αυγούστου, η δε νυν υπουργάρα μας υπάρχει φόβος να μην τις υπογράψει καθόλου.

Ιδού λοιπόν τα σενάρια που κυκλοφορούν στους εφιάλτες των εκπαιδευτικών των ΣΔΕ.

Σενάριο 1ο
Οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί θα αντικατασταθούν από ωρομίσθιους.

Βλέπετε, το σύγχρονο ελληνικό κράτος δεν έχει λεφτά να πληρώνει τους παχυλούς μισθούς των μόνιμων εκπαιδευτικών. Έτσι, θα καταφύγει στη λύση των ωρομίσθιων, οι οποίοι πληρώνονται ψίχουλα και μάλιστα (στα συγκεκριμένα σχολεία) από τον ευρωπαϊκό κουμπαρά.
Συνέπειες:
Κανενός εκπαιδευτικού η δουλειά δεν τελειώνει με το πέρας του ωραρίου. Ειδικά στα σχολεία αυτά, ακριβώς επειδή απευθύνονται σε ενήλικες, οι εκπαιδευτικοί έχουν να κάνουν με ανθρώπους με εντελώς διαφορετικές ανάγκες, προβληματισμούς και αγωνίες σε σύγκριση με τους έφηβους μαθητές. Καλούνται λοιπόν σε καθημερινή βάση να αφιερώνουν επιπλέον ώρες για να ανταποκριθούν σε όσα οι άνθρωποι αυτοί τους ζητούν. Αντιθέτως, οι ωρομίσθιοι θα πρέπει να μαζεύουν τα μπογαλάκια τους και να φεύγουν τρέχοντας για το επόμενο σχολείο όπου θα πρέπει να συμπληρώσουν το ωράριό τους.

Σενάριο 2ο
Όλοι οι αποσπασμένοι θα επιστρέψουν στις οργανικές τους θέσεις για να καλύψουν τα κενά.

Με την ψήφιση του νέου ασφαληστρικού νομοσχεδίου από την σοσιαληστρική μας κυβέρνηση υπολογίζεται ότι 9.000 – 10.000 εκπαιδευτικοί θα σπεύσουν να συνταξιοδοτηθούν σε μια προσπάθεια να σώσουν ό,τι προλαβαίνουν. Με δεδομένη την απόφαση της πάνσοφης υπουργάρας μας να μην κάνει προσλήψεις (ή έστω όχι αρκετές ώστε να καλυφθούν τα κενά που θα δημιουργηθούν), να είστε σίγουροι ότι τη χρονιά που μας έρχεται θα δούμε τμήματα με 30 – 35 παιδιά, όπως στις δεκαετίες του ’70 και του ’80. Δεν αποκλείεται μάλιστα, η έλλειψη σε εκπαιδευτικό προσωπικό να είναι τόσο μεγάλη, που να μείνουν τμήματα χωρίς εκπαιδευτικούς για σημαντικό χρονικό διάστημα.

Το γεγονός ότι η σούπερ υπουργάρα μας έχει ήδη υπογράψει τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών – με το κριτήριο του α-μπε-μπα-μπλομ ίσως; – στο υπουργείο της, στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, στο Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας, στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, το αφήνω να το σχολιάσετε εσείς.

Σενάριο 3ο
Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας θα περάσουν στην αρμοδιότητα των Δήμων.

Άλλωστε, το σύγχρονο ελληνικό κράτος που ενδιαφέρεται πρώτα για το μαθητή, έχει φροντίσει ήδη να «ενισχύσει» την Τοπική Αυτοδιοίκηση… περικόπτοντας το 30-50% των πόρων που κάταβάλλει σε αυτήν για τη λειτουργία των σχολείων.
Μην ξεχνάτε όμως ότι πλησιάζουν οι δημοτικές εκλογές. Ποια προεκλογική εκστρατεία λοιπόν θα ήταν καλύτερη από την πρόσληψη – παραμονές των εκλογών – μερικών ακόμα ωρομίσθιων;

Κατά τα άλλα έχουμε Υπουργείο Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: