Γαυγάμηλα

1 10 2010

Πρόκειται για ένα χωριό κοντά στα αρχαία Άρβηλα, τη σημερινή πόλη Ερμπίλ του βορείου Ιράκ που βρίσκεται κοντά στον ποταμό Τίγρη. Το όνομά του σημαίνει κατασκήνωση καμήλων.

Εκεί, την 1η Οκτωβρίου του 331 π.Χ., έγινε μία από τις σημαντικότερες μάχες της ιστορίας. Αυτή η μάχη θεωρείται η ληξιαρχική πράξη θανάτου για την αρχαία περσική αυτοκρατορία, καθώς μόλις τον επόμενο χρόνο ο Δαρείος Γ΄ δολοφονήθηκε από τον ξάδερφό του, σατράπη Βήσσο.

Αντί να παραθέσω ολόκληρο «σεντόνι» με την περιγραφή της μάχης, σας παραπέμπω σε ορισμένες ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες:

http://www.alexanderofmacedon.info/greek/homepagegr.htm Είναι το πληρέστερο site για τον Αλέξανδρο που έχω δει. Πολλές λεπτομέρειες, άγνωστες στους περισσότερους, με σημαντική βιβλιογραφία κι ένα τεράστιο ευρετήριο που περιέχει τα πάντα για το Μακεδόνα βασιλιά.

http://www.theartofbattle.com/battle-of-gaugamela-331-bc.htm Κινούμενοι χάρτες μαχών. Κάνοντας κλικ πάνω στις εικόνες κατεβάζετε ένα αρχείο power point που αναπαριστά τις κινήσεις των στρατευμάτων. Εντυπωσιακή παρουσίαση, ρίχνει το βάρος αποκλειστικά στη μάχη.

http://el.wikisource.org/wiki/Αρριανός Η «Αλεξάνδρου ανάβασις» του Αρριανού. Αν και έζησε 4 αιώνες μετά τον Αλέξανδρο, θεωρείται δικαίως ο καλύτερος ιστορικός του.

http://users.sch.gr/ipap/Ellinikos%20Politismos/maxes/gaugamila.htm#Η_παράταξη και η μετάφραση ενός τμήματος της Αλεξάνδρου ανάβασης, που περιγράφει τη μάχη.

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: