Μαύρη Πέμπτη

24 10 2010

Από τα μέσα ως τα τέλη της δεκαετίας του 1920, το χρηματιστήριο στις Ηνωμένες Πολιτείες γνώρισε ταχύτατη άνοδο. Η άνοδος συνεχίστηκε τους πρώτους έξι μήνες της προεδρίας του Χέρμπερτ Χούβερ, το 1929. Οι τιμές των μετοχών εκτοξεύτηκαν σε φανταστικά ύψη και το κοινό, από μεγιστάνες των τραπεζών και της βιομηχανίας μέχρι τους σωφέρ και τους μάγειρες που εργάζονταν γι αυτούς, έτρεξε στους χρηματιστές για να επενδύσει το περίσσευμα ή τις οικονομίες του σε μετοχές που θα μπορούσαν να πουληθούν έναντι μεγάλου κέρδους. Δισεκατομμύρια δολάρια ρίχτηκαν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς στη Wall Street. Υπήρχαν άνθρωποι που πουλούσαν τα υπάρχοντά τους και υποθήκευαν τα σπίτια τους προκειμένου να εξασφαλίσουν μετρητά για την αγορά μετοχών. Ο δείκτης Dow Jones χτύπησε κόκκινο μέσα στο Σεπτέμβριο, οδηγώντας τις όποιες προειδοποιήσεις για τα πήλινα πόδια του οικονομικού γίγαντα στον κάλαθο των αχρήστων.

Οι τιμές άρχισαν να πέφτουν στα τέλη του Σπετεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου, αλλά οι αγοραστές δεν εγκατέλειπαν εύκολα την προσπάθεια, ειδικά εκείνοι που είχαν συνάψει δάνεια προκειμένου να αγοράσουν μετοχές – μια πρακτική που θα είχε αποτέλεσμα μόνο για όσο οι τιμές των μετοχών θα συνέχιζαν να ανεβαίνουν. Στις 19 Οκτωβρίου η αγορά πέρασε σε ελεύθερη πτώση και ο πυρετός της αγοράς μετοχών αντικαταστάθηκε από έναν εξίσου υψηλό πυρετό πώλησής τους. Η πρώτη μέρα πραγματικού πανικού ήταν η 24η του μηνός, γνωστή και ως Μαύρη Πέμπτη. Εκείνη την ημέρα ο αριθμός – ρεκόρ των 12,9 εκατομμυρίων μετοχών πουλήθηκαν από πανικόβλητους επενδυτές έναντι πινακίου φακής, σε μια προσπάθεια να μειώσουν τη χασούρα τους. Φιλεύσπλαχνες τράπεζες και μεγάλες εταιρείες έσπευσαν να αγοράσουν τεράστιες ποσότητες τέτοιων μετοχών, όχι για να επωφεληθούν οι ίδιες, αλλά για να μειώσουν την πτώση του γενικού δείκτη και να σώσουν την οικονομία και τη χώρα.

Η επόμενη Δευτέρα χαρακτηρίστικε κι αυτή Μαύρη, καθώς νέο κύμα πανικού έπληξε τους κατόχους μετοχών, οι οποίοι ξεφορτώθηκαν άλλα 16 εκατομμύρια από δαύτες, και ο Dow Jones βούτηξε στις 198 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 183 μονάδων μέσα σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών. Ακολούθησαν διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας ότι τα θεμέλια της οικονομίας παραμένουν σταθερά και ότι μια νέα έκρηξη ευημερίας τους περιμένει στη γωνία. Φήμες ότι ο πρόεδρος Χούβερ αναφώνησε αγανακτiσμένος στο Κογκρέσο: «Ε, τι να κάνουμε, αυτές είναι οι ΗΠΑ» ελέγχονται ως αναληθείς. Θα περνούσαν ακόμα είκοσι χρόνια μέχρι να αποκτήσει η αμερικανική οικονομία αρκετή δυναμική ώστε να ξεπεράσει ξανά ο δείκτης το όριο των 200 μονάδων.

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: