Ιστορίες περαιωτικής τρέλας

18 11 2010

Απόφοιτος Πολυτεχνείου (ηλεκτρολόγος – μηχανικός αν δεν κάνω λάθος), έκανε έναρξη επαγγέλματος όταν δούλευε ως υπάλληλος σε κάποια τεχνική εταιρεία. Έκτοτε πέρασαν αρκετά χρόνια, ο φίλος προσπαθεί ακόμα να βρει δουλειά στην εκπαίδευση και ελάχιστες μόνο φορές του δόθηκε η ευκαιρία να χρησιμοποιήσει την τέχνη του και να κόψει τις σχετικές αποδείξεις.

Συνολικό ποσό που εισέπραξε ως ελεύθερος επαγγελματίας: 1500 €.

Συνολικό ποσό περαίωσης: 1720 €.

 

Μηχανικός, που εδώ και λίγα χρόνια προσλήφθηκε και εργάζεται στις σχετικές υπηρεσίες μιας Νομαρχίας και – φυσικά – πληρώνεται από το κράτος.

Συνολικό ποσό που εισέπραξε ως ελεύθερη επαγγελματίας (τα χρόνια που εργάζεται στη Νομαρχία) 0 €.

Συνολικό ποσό περαίωσης (για τα χρόνια που εργάζεται στη Νομαρχία): 2.500 €

 

Απόφοιτος Πολυτεχνείου, ο οποίος ουδέποτε ασχολήθηκε με το επάγγελμα που σπούδασε, αφού οι μεταπτυχιακές του σπουδές στράφηκαν προς τη διοίκηση επιχειρήσεων και έχει εργαστεί σε αυτόν τον τομέα σε διάφορα (σημαντικά) πόστα τόσο στο Δημόσιο, όσο και στον Ιδιωτικό τομέα.

Συνολικό ποσό που εισέπραξε ως ελεύθερος επαγγελματίας: 0 €.

Συνολικό ποσό περαίωσης: 5.600 €.

 

Η δικαιολογία γι’ αυτά τα ποσά στο φιρμάνι της περαίωσης, ήταν ότι οι εν λόγω άνθρωποι έκρυβαν έσοδα από την Εφορία (υπήρχε μάλιστα στο φιρμάνι και λεπτομερής καταγραφή της «αποκρυβείσας ύλης») οπότε τώρα θα πρέπει να πληρώσουν τα προαναφερθέντα ποσά. Προφανώς, η κυβέρνηση κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια όταν προεξοφλεί ότι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι κλέφτες. Τι γίνεται όμως με αυτούς που όντως έχουν κλέψει; Σύμφωνα πάντα με τα φιρμάνια της περαίωσης, ο πέλεκυς θα πέσει… βαρύς επάνω στα κεφάλια τους, αφού θα κληθούν να πληρώσουν ποσά που αντιστοιχούν ακόμα και στο 10% των κλεμμένων!!!

Η περαίωση δεν έιναι τίποτε άλλο από μια κατάφωρη και προκλητική φορολογική αδικία και ανισότητα, που ευνοεί τη φοροδιαφυγή, δηλαδή μία από τις βασικές αιτίες της κρίσης. Και κανένας, βέβαια, δεν πείθεται από τις κυβερνητικές δηλώσεις ότι η περαίωση εφαρμόζεται για τελευταία φορά. Για να πεισθούν οι αδικούμενοι φορολογούμενοι, θα πρέπει να αναμορφωθεί ριζικά το φορολογικό σύστημα της χώρας με συμφωνία όλων των κομμάτων και με ρητή δέσμευσή τους ότι δεν θα το αλλάζουν κατά πως συμφέρει τους ίδιους και τους κουμπάρους τους.

Η περαίωση αποδεικνύει περίτρανα την τεράστια αδυναμία του συστήματος, το ξεχαρβάλωμα της κρατικής μηχανής στον ιδιαίτερα σημαντικό τομέα της βεβαίωσης και της είσπραξης των φόρων. Σ’ αυτόν τον τομέα είναι τελείως αναξιόπιστο και εγκληματικά άδικο το σύστημα, αφήνοντας προκλητικά ανοιχτές πόρτες για την ανομία και τη διαφθορά. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα ακούσετε κάποιον από τους εθνοσωτήρες να εξαπολύει μύδρους εναντίον της διαφθοράς και να υπόσχεται την οσονούπω πάταξή της, θυμηθείτε τι ακριβώς σημαίνει και ποιους εξυπηρετεί η περαίωση…

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: