Η Ελληνική περιπλοκή

26 02 2011

Αυτό το εξάμηνο στο μεταπτυχιακό ήταν φορτωμένο με εργασίες και παρουσιάσεις, οπότε δεν περίσσευε χρόνος ούτε για ύπνο – πόσο μάλλον για «εξωσχολικό» διάβασμα. Ωστόσο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την τελευταία παρουσίαση, έβαλα χέρι σ’ ένα βιβλίο που περιφερόταν στο πατρικό μου εδώ και δεκαετίες.

Η Ελληνική περιπλοκή είναι γραμμένη από τον (τότε) ταξίαρχο του βρεταννικού στρατού E.C.W. Mayers, γνωστό στα ελληνικά βουνά ως «ταξίαρχο Έντυ». Είναι μια περιγραφή της δράσης των Βρεταννών στην κατεχόμενη Ελλάδα, δια χειρός του πρώτου αρχηγού της αποστολής τους. Μην περιμένετε κανένα μνημείο αντικειμενικότητας ή νηφάλιας κριτικής, αφού πρόκειται στην ουσία για αυτοβιογραφικό πόνημα, με όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μιας ιστορίας ειπωμένης από ένα στρατιωτικό της εποχής. Γράφτηκε το 1955 (η ελληνική μετάφραση εκδόθηκε 10 χρόνια αργότερα από τον «Εξάντα») και αποτελεί μια εντελώς διαφορετική ματιά σε μια από τις σημαντικότερες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας μας.

Στις 281 μικρού σχήματος σελίδες του παρελαύνουν σημαντικές επιχειρήσεις σαμποτάζ (Γοργοπόταμος, Ασωπός), στιγμές από τη σκληρή και λιτή καθημερινότητα της ζωής στα βουνά κατά την περίοδο 1942 – 43 και αρκετές άγνωστες λεπτομέρειες σχετικά με την ανάμιξη των Βρεταννών στις ελληνικές υποθέσεις. Διάχυτη μένει η εντύπωση ότι οι Έλληνες αντάρτες δεν ήταν παρά κομπάρσοι της αντίστασης, που τους ενδιέφερε περισσότερο η πολιτική και η συνακόλουθη φαγωμάρα, παρά η φθορά των κατακτητών και η απελευθέρωση. Όπως είναι φυσικό, ο ρόλος των Βρεταννών αξιωματικών που ήρθαν στην κατεχόμενη Ελλάδα λαμβάνει επικές διαστάσεις, σε σημείο που να αναρωτιέται ο αναγνώστης αν θα υπήρχε αντίσταση χωρίς αυτούς.

Δε θεωρώ ωστόσο ότι είναι περισσότερο υποκειμενικό από άλλα βιβλία παρόμου είδους και, όπως ανέφερα και πριν, είναι μια άκρως ενδιαφέρουσα και εντελώς διαφορετική μαρτυρία (όχι μόνο άποψη) για τα γεγονότα εκείνα. Αυτό όμως είναι που την κάνει και χρήσιμη για όποιον ενδιαφέρεται για την Ιστορία.

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: