Βόλτα στη Θεσσαλονίκη, μέρος Α

19 04 2011

Αλήθεια, πόσοι από εμάς τους Θεσσαλονικείς έχουμε κάνει τον κόπο να επισκεφθούμε το Λευκό Πύργο ή τον Άη Δημήτρη; Μην το παίρνετε τοπικιστικά το θέμα, το ίδιο ισχύει για τους κατοίκους Αθηνών και την Ακρόπολη, τους Καστοριανούς και το Διμήνι, τους Μολυβιάτες και το κάστρο τους κτλ. Και όταν μιλάω για επίσκεψη, εννοώ να το παίξουμε τουρίστες. Να πάμε για να θαυμάσουμε, να ξεναγηθούμε, να μάθουμε την ιστορία  και να βγάλουμε φωτογραφίες στα εμβληματικότερα μνημεία της πόλης μας. Οι περισσότεροι (εμού συμπεριλαμβανομένου) ούτε καν το σκέφτονται. Χρειάζεται μια αφορμή για μια τέτοια επίσκεψη και αυτές δεν είναι και πολύ συχνές στην πόλη που ζούμε (και τρέχουμε όλη μέρα).

Για μένα η αφορμή βρέθηκε χάρη σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το Comenius, που περιλαμβάνει τη συνεργασία σχολείων από διάφορες χώρες πάνω σε ένα κοινό θέμα και την ανταλλαγή επισκέψεων των εκπαιδευτικών. Το 1ο Δ.Σ. Καλλικράτειας συμμετέχει σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, μαζί με σχολεία από τη Σλοβενία, τη Λιθουανία, την Τουρκία και την Πολωνία. Όταν λοιπόν ήρθε η ώρα να επισκεφθούν οι αποστολές την Ελλάδα, οι συνάδελφοι της Καλλικράτειας αποφάσισαν να εντάξουν στο πρόγραμμα και ξεναγήσεις στη Θεσσαλονίκη και τη Βεργίνα. Προκειμένου να καταρτιστεί το πρόγραμμα της βόλτας στη Θεσσαλονίκη, αρχίσαμε με την Έφη να ψάχνουμε τι θα μπορούσαμε να δείξουμε από ολόκληρη την πόλη.

Η πρώτη ιδέα ήταν η Πολιτιστική Διαδρομή του ΟΑΣΘ. Το λεωφορείο με τον αριθμό 50 και τα πιο αναγνωρίσιμα μνημεία της πόλης ζωγραφισμένα πάνω του, κάνει το γύρο του ιστορικού κέντρου σε κάτι λιγότερο από μία ώρα. Αποφασίσαμε να το δοκιμάσουμε ένα Σάββατο και μείναμε έκπληκτοι και οι δύο. Πρώτα πρώτα είναι εξαιρετικό ως ιδέα. Ξεκινώντας μπροστά από το Βασιλικό Θέατρο, κάνεις μια βόλτα σε ολόκληρη σχεδόν την ιστορία της πόλης: από τα προϊστορικά νεκτροταφεία στην αρχαία αγορά, από τα ρωμαϊκά ανάκτορα στις βυζαντινές εκκλησίες και τα κάστρα, από τα τουρκικά χαμάμ στις εβραϊκές σκεπαστές αγορές, από το νεοκλασικό Διοικητήριο στα μοντέρνα κτίρια του Δημαρχείου και του Βυζαντινού Μουσείου.

Στο λεωφορείο μας υποδέχτηκε ο ξεναγός που ανέλαβε την περιήγησή μας (κατά σύμπτωση ο ίδιος έκανε την ξενάγηση στα αγγλικά δύο εβδομάδες αργότερα  για τις αποστολές του Comenius). Ευγενέστατος και άκρως κατατοπιστικός, παίρνει τα εύσημα για μια από τις ωραιότερες βόλτες που έχω κάνει ποτέ στην πόλη. Οι υπηρεσίες του λεωφορείου συμπληρώνονται από οθόνες που καθ’ όλη τη διαδρομή δείχνουν ρετρό και νέες φωτογραφίες και παρέχουν τις σχετικές πληροφορίες σε ελληνικά και αγγλικά, καθώς και από ένα φυλλάδιο με το χάρτη της διαδρομής και προτεινόμενες βόλτες με τα πόδια.

Χαλάλισα με μεγάλη μου ευχαρίστηση τα 2€ του εισιτηρίου (1€ το φοιτητικό, ισχύουν οι κάρτες απεριορίστων) και σκοπεύω να το ξανακάνω, αυτή τη φορά όμως σε βραδινό δρομολόγιο.

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: