Την κάναμε ταράτσα

25 05 2011

Τις συνταγές που ακολουθούν τις έφτιαξα με τα χεράκια μου για να τραπεζώσουμε γονείς και πεθερικά λόγω ονομαστικής εορτής. Τις βρήκα στο διαδίκτυο, αλλά τις παράλλαξα ελαφρώς και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά.

Χοιρινό μπούτι στο φούρνο

Υλικά

1 χοιρινό μπούτι, γύρω στα 2 κιλά

3-4 σκελίδες σκόρδο

5 κουταλιές γλυκού μουστάρδα

1 λίτρο μπύρα

1 κουταλιά γλυκού αλάτι

20 κόκους πιπέρι (χρησιμοποιήσαμε ροζ και πράσινο)

10 γαρίφαλα

Εκτέλεση

Χαράζουμε την επιφάνειά του κρέατος μ’ ένα μαχαίρι σε ρόμβους.

Σε διάφορα σημεία κάνουμε βαθιές χαρακιές και κρύβουμε μέσα τα σκόρδα.

Διαλύουμε τη μουστάρδα μέσα στη μπύρα και πασαλείβουμε το κρέας.

Το αλατίζουμε και στερεώνουμε πάνω του τα πιπέρια και τα γαρίφαλα.

Βάζουμε το μπούτι στο ταψί μαζί με το μίγμα της μπύρας και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μια ώρα.

Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη μια ώρα.

Στο τελευταίο δεκάλεπτο ανάβουμε και το γκριλ και γυρίζουμε το ψητό απ’ όλες τις μεριές για να σχηματιστεί κρούστα.

Πατάτες (μπελαλίδικες)

Υλικά

10 μέτριες ως μεγάλες πατάτες

3 κουταλιές σούπας αλεύρι

3-4 σκελίδες σκόρδο

1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο

1 λεμόνι στιμμένο

αλάτι, πιπέρι, ρίγανη κατά βούληση

Εκτέλεση

Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε στα 4 (ή παραπάνω, ανάλογα με το μέγεθος) και τις βάζουμε να βράσουν. Μετράμε 5 λεπτά από τη στιγμή που θ’ αρχίσει να βράζει το νερό, τις βγάζουμε και αλατίζουμε.

Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνουμε το μισό λάδι και τα σκόρδα ψιλοκομμένα. Μόλις καεί το λάδι, βάζουμε τις πατάτες, πασπαλίζουμε με το αλεύρι, ξαναλατίζουμε και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρουν χρώμα.

Βάζουμε τις πατάτες σ’ ένα ταψί με το υπόλοιπο λάδι και το χυμό του λεμονιού, ρίχνουμε πιπέρι, ρίγανη και – μην ξεχνιόμαστε – αλάτι (οι πατάτες δεν το χορταίνουν). Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν (γύρω στο μισάωρο).

Αν είστε καλοφαγάδες, σας προτείνω να βάλετε και λίγο φρέσκο βούτυρο, τόσο πάνω στο κρέας, όσο και στις πατάτες πριν αρχίσετε το ψήσιμο. Θα με θυμηθείτε…

Κι επειδή ο σοφός λαός λέει ότι αν δεν περισσέψει δε φτάνει, αλλά και γιατί είχαμε ξεπαγώσει όλο το κρέας, αποφασίσαμε να φτιάξουμε και ρολό γεμιστό.

Χοιρινό ρολό γεμιστό

Υλικά

1 κιλό χοιρινή λάπα

50 γρ. κασέρι

50 γρ. τυρί φιλαδέλφεια

2 φέτες γαλοπούλα καπνιστή

2 φέτες ντομάτα

1 κόκκινη πιπεριά (γλυκιά)

λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

Εκτέλεση

Χωρίζουμε τη λάπα σε δύο μακρόστενα κομμάτια και τη χτυπάμε (με τη γροθιά ή με το ειδικό σφυρί) για να απλώσει.

Ρίχνουμε αλατοπίπερο και ρίγανη στο κρέας και μετά απλώνουμε στη μέση του τα υλικά της γέμισης. Εμείς βάλαμε κασέρι, γαλοπούλα, ντομάτα και μαϊντανό στο ένα και φιλαδέλφεια, γαλοπούλα, πιπεριά στο δεύτερο.

Τυλίγουμε το κρέας να γίνει ρολό και το δένουμε (λόγω της μυστηριώδους εξαφάνισης του σπάγγου, το πιάσαμε με οδοντογλυφίδες).

Τυλίγουμε όλο το σύστημα σε λαδόκολες, ρίχνουμε και λίγο λαδάκι πριν τις κλείσουμε και βάζουμε τα ρολά στο φούρνο στους 150 βαθμούς για καμιά ωρίτσα.

Μόλις περάσει η ώρα ανοίγουμε τις λαδόκολες – δεν τις βγάζουμε – και δυναμώνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Χρειάζονται άλλα 20 λεπτά με μισή ώρα μέχρι να ψηθούν καλά.

Περιττό να σας πω ότι δεν έμεινε κολυμπηθρόξυλο…

Advertisements

Ενέργειες

Information

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s




Αρέσει σε %d bloggers: