Τα ψιλά γράμματα της Ιστορίας

15 12 2011

Έτσι επιγράφεται το πόνημα του Θεόδωρου Δ. Παναγόπουλου (εκδόσεις Ενάλιος, 2009) που ολοκλήρωσα πρόσφατα.

Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον βιβλίο που ασχολείται με την Επανάσταση του 1821. Μην πάει ο νους σας σε ό,τι σχετικό έχετε τυχόν διαβάσει ως τώρα, αφού το συγκεκριμένο βιβλίο δεν αποτελεί καταγραφή της εξέλιξης, ή έστω των σημαντικών στιγμών της Επανάστασης. Αντιθέτως, «επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα – μερικές φορές ασήμαντα, ίσως και ευτράπελα περιστατικά – που είναι στους περισσότερους άγνωστα…»

Ο λόγος πίσω από αυτή την προσπάθεια, είναι η θέληση του συγγραφέα να παρουσιάσει και την άλλη πλευρά του φεγγαριού: μικρές, μαύρες, επιμελώς συγκαλυμμένες πληροφορίες γύρω από πρόσωπα και γεγονότα του ’21 που έχουν δαφνοστεφανωθεί αδίκως, ή έχουν παραχωθεί σε σκοτεινά συρτάρια, αφού «δε συμφέρουν». Από το εξώφυλλο ακόμα του βιβλίου, η πρόθεση αυτή δηλώνεται κατηγορηματικά στον υπότιτλο: «Άγνωστες σελίδες γύρω από την Επανάσταση του ’21, γεγονότα που αποσιώπησε, απέκρυψε και παραποίησε η επίσημη Ιστορία».

Η αντικειμενικότητα του βιβλίου είναι κάτι που χωράει συζήτηση. Δεν αναφέρομαι όμως στην αντικειμενικότητα των πληροφοριών που παρατίθενται. Αυτές είναι παρμένες από πολλές πηγές, κυρίως ημερολόγια, απομνημονεύματα, περιγραφές, επιστολές, επίσημα έγγραφα, όλα της εποχής και ελάχιστες αντιρρήσεις μπορούν να προβληθούν εκεί, αφού ο συγγραφέας φροντίζει σχολαστικά να παραπέμπει σ’ αυτές για κάθε πληροφορία που παρουσιάζει. Ο σχολιασμός όμως, και η επιλογή των περιστατικών που περιγράφει είναι μια άλλη ιστορία. Η αντιπάθειά του προς την Εκκλησία για παράδειγμα, διατρέχει όλες τις σελίδες του βιβλίου και δεν κάνει την παραμικρή προσπάθεια να το κρύψει, κάθε άλλο μάλιστα.

Ωστόσο, είναι εύκολο να διακρίνει κανείς το σχόλιο από την πληροφορία, το γεγονός από την άποψη. Το ζωντανό, οργισμένο ύφος γραφής βοηθάει στο να μην υπάρχουν παρερμηνείες, ενώ καταφέρνει να κινήσει την περιέργεια και να κρατήσει την προσοχή του αναγνώστη.

Το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όσους έχουν έστω την ελάχιστη περιέργεια ή ενδιαφέρον για την Ιστορία: θα διαλύσει πολλές από τις πλάνες που έχουν δημιουργηθεί σε τρυφερή ηλικία και θα δώσει μπόλικη τροφή για σκέψη.

Απαγορεύεται αυστηρά η ανάγνωσή του από πατριδοκάπηλους σοβινιστές και θρησκόληπτους, αφού το μόνο που θα κερδίσουν είναι πολλαπλά εγκεφαλικά επεισόδια.

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: