Εγώ ελπίζω να τη βολέψω

1 01 2012

Συγγραφέας: καμιά εξηνταριά πιτσιρίκια του δημοτικού σχολείου του Αρζάνο στην περιοχή της Νάπολι, στη νότια Ιταλία. Ο δάσκαλός τους, Μαρτσέλο Ντ’ Ότρα, επέλεξε  τις εκθέσεις τους ανάμεσα σε πολλές άλλες, «φρόντισε» κάποιες αξεδιάλυτες λέξεις και φράσεις, άφησε ανέγγιχτα το περιεχόμενο, την ορθογραφία και τη σύνταξη και ιδού: μια ματιά  στη ζωή και την καθημερινότητα των ανθρώπων αυτού του τόπου μέσα από τα βιώματα, τη σκέψη, τον αυθορμητισμό, το χιούμορ, των παιδιών.

Αν ψάχνετε μια συλλογή «μαργαριταριών» που βγάζει αβίαστα γέλιο, μόλις την βρήκατε.

Αν δεν είστε τόσο βιαστικοί στο διάβασμα, θα βρείτε πολλά περισσότερα μέσα στα κείμενα των παιδιών αυτών. Θα βρείτε κρυμμένα νοήματα και μηνύματα, θα βρείτε νοοτροπίες και στάσεις ζωής, θα βρείτε, ιδίως, πόσο μιμητικά όντα είναι τα παιδιά αυτής της ηλικίας και πόσο ευεργετική, αλλά και καταστροφική μπορεί να είναι η επιρροή των γονιών ή/και των δασκάλων πάνω τους.

Σας παραθέτω μία από τις εκθέσεις που παρελαύνουν από τις σελίδες του βιβλίου, με τίτλο:

ΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΛΕΣ ΠΑΡΑΒΟΛΕΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΠΡΟΤΙΜΑΤΕ; – 3
 

Εγώ προτιμάω το τέλος του κόσμου, γιατί δε φοβάμαι,επειδή θα είμαι πεθαμένος από ένα αιώνα κιόλας.

Ο Θεός θα ξεχωρίσει τις κατσίκες από τους βοσκούς, ένας δεξιά κι ένας αριστερά, στη μέση αυτοί που θα πάνε στο Καθαρτήριο.

Θα είναι πάνω από χίλια δισεκατομμύρια, περισσότεροι και από τους Κινέζους, ανάμεσα σε κατσίκες, βοσκούς και αγελάδες. Αλλά ο Θεός θα έχει τρεις πόρτες. Μια πάρα πολύ μεγάλη (που είναι η Κόλαση), μια μεσαία (που είναι το Καθαρτήριο) και μια πάρα πολύ στενή (που είναι ο Παράδεισος). Μετά ο Θεός θα πει: – Βγάλτε το σκασμό όλοι! και μετά θα τους χωρίσει. Ένας από δω και τον άλλο από κει. Μερικοί που θέλουνε να κάνουνε τους πονηρούς θέλουνε να πάνε από δώ, αλλά ο Θεός τους βλέπει. Οι κατσίκες θα πούνε ότι δεν έχουνε κάνει τίποτα, αλλά λένε ψέματα. Ο κόσμος θα σκάσει, τα άστρα θα σκάσουν, το Αρζάνο θα γίνει χίλια κομματάκια. Ο δήμαρχος του Αρζάνο και ο δημοτικός σύμβουλος θα πάνε ανάμεσα στις κατσίκες. Θα υπάρχει μεγάλο μπέρδεμα, ο Άρης θα σκάσει, οι ψυχές θα πάνε και θα γυρίσουνε από τη γη για να πάρουνε τα κορμιά, ο  δήμαρχος του Αρζάνο και ο δημοτικός σύμβουλος θα πάνε ανάμεσα στις κατσίκες. Οι καλοί θα γελάνε και οι κακοί θα κλαίνε, εκείνοι από το καθαρτήριο λίγο θα γελάνε και λίγο θα κλαίνε. Τα αβάφτιστα μωρά θα γίνουνε πεταλούδες.

Εγώ ελπίζω να τη βολέψω.

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: