Τα πραγματικά ποσοστά των εκλογών

9 05 2012

Ένας Κανένας

αποχή

πήρε: 34,90%

κι αυτό δεν καταγράφεται πρακτικά πουθενά!!!

Με άλλα λόγια, η επιλογή 3.472.650 ψηφοφόρων να γυρίσουν την πλάτη τους στο σημερινό πολιτικό σύστημα και τους υπηρέτες του δε λαμβάνεται υπόψη. Τα κουκιά μοιράζονται σα να μην έγινε τίποτα. Οι πολιτικάντηδες θα κυβερνήσουν (;) στο όνομα των υπόλοιπων ψηφοφόρων και το φτύσιμο που έλαβαν από σχεδόν 3,5 εκατομμύρια πολίτες θα καταγραφεί ως ψιχάλα. Αναρωτιέμαι πώς θα ήταν αν το ποσοστό της αποχής το προσμετρούσαν κανονικά και έμεναν άδειες οι 105 έδρες της Βουλής που αναλογούν στον Κανένα…

Η πιο «άκυρη» νίκη

νέα δημοκρατία

λέει ότι πήρε: 18,85%

και της έδωσαν: 108 έδρες στη Βουλή

ενώ στην πραγματικότητα πήρε: 11,98%

ή αλλιώς 1.192.054 ψήφους

οπότε θα της αναλογούσαν: 42 έδρες

Μπορεί να είχε δει όνειρο. Μπορεί να εφάρμοσε την παλιά καλή τακτική «πες, πες, στο τέλος κάτι θα μείνει». Μπορεί να ήθελε να ζορίσει τον κομματικό του μηχανισμό για να τρέξει παραπάνω. Η ουσία πάντως είναι πως ο Σαμαράς έθεσε δημόσια σαν στόχο την αυτοδυναμία κι απέτυχε παταγωδώς. Κατάφερε να συγκεντρώσει τους μισούς ψήφους σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές και μόνο χάρη στον εκτρωματικό εκλογικό νόμο η νδ πήρε διπλάσιες έδρες από το δεύτερο κόμμα, από το οποίο την χωρίζουν μόλις δύο μονάδες.

Όνειρο ζω, μη με ξυπνάτε…

σύριζα

λέει ότι πήρε: 16,78%

και του έδωσαν: 52 έδρες στη Βουλή

ενώ στην πραγματικότητα πήρε: 10,66%

ή αλλιώς 1.061.265 ψήφους

οπότε θα του αναλογούσαν: 37 έδρες

Αυτό μάλλον δεν το περίμεναν ούτε οι ίδιοι. Πολλοί τους επέλεξαν είτε λόγω της αντιμνημονιακής τους ρητορείας, είτε γιατί δεν ήθελαν να απομακρυνθούν πολύ από το πασόκ, αλλά αυτό δεν έχει και τόση σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι πως για πρώτη φορά εδώ και πάααρα πολλά χρόνια ένα κόμμα της αριστεράς γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση, ή αν βολέψουν τα μαγειρέματα, ακόμα και (συγ)κυβέρνηση. Η στάση και οι αποφάσεις τους κατά τις επόμενες μέρες θα καθορίσουν και το μέλλον τους: είτε ο σύριζα θα γίνει χαλίφης στη θέση του πασόκ, είτε θα επιστρέψει στην ανυποληψία και στον αγώνα να πιάσει το ποσοστό εισόδου στη Βουλή. Ίδωμεν.

Γκολ και ξύλο

πασόκ

λέει ότι πήρε: 13,18%

και του έδωσαν: 41 έδρες στη Βουλή

ενώ στην πραγματικότητα πήρε: 8,38%

ή αλλιώς 833.529 ψήφους

οπότε θα του αναλογούσαν: 29 έδρες

Τόσο ηχηρή σφαλιάρα σε ελληνικό κόμμα έχει να πέσει από τότε που στη θέση του Τρικούπη εκλέχθηκε στη Βουλή ο «ανθ’ ημών» Γουλιμής. Πλήρωσαν την αλαζονεία τους, την ανικανότητά τους, τις καταστροφικές τους αποφάσεις που κατάντησαν τη χώρα κι εμάς τους ίδιους στα χάλια που βρισκόμαστε σήμερα. Μένει τώρα να πληρώσουν κι αυτά που έχουν κλέψει εδώ και τόσα χρόνια, αλλά αυτό μόνο σε παράλληλο σύμπαν το βλέπω να γίνεται. Θα έλεγε κανείς ότι το – 30% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές θα ήταν αρκετό για να τους οδηγήσει σε μια αυτοκριτική, σε μια αλλαγή συμπεριφοράς, σε μια ένδειξη βρε αδερφέ ότι κατάλαβαν τι προσπαθεί να τους πει ο λαός. Όποιος παρακολούθησε τις δηλώσεις του Βενιζέλου το βράδυ των εκλογών κατάλαβε ότι οι τύποι είναι αμετανόητοι.

Σύριζα δεξιά

ανεξάρτητοι έλληνες

λένε ότι πήραν: 10,60%

και τους έδωσαν: 33 έδρες στη Βουλή

ενώ στην πραγματικότητα πήραν: 6,74%

ή αλλιώς 670.596 ψήφους

οπότε θα τους αναλογούσαν: 24 έδρες

Κατάφεραν να μαζέψουν ένα σημαντικό ποσοστό από την ψήφο διαμαρτυρίας κατά της νδ. Το θέμα όμως είναι: εννοούν αυτά που λένε όταν διαχωρίζουν τη θέση τους από τα «κεντρικά», ή μήπως, όπως τόσοι άλλοι στο πολύ πρόφατο παρελθόν, ο Καμμένος επιθυμεί περισσότερα απ’ αυτά που έχει, οπότε βγήκε απ’ το μαντρί, έδειξε τα δόντια του και οσονούπω θα επιστρέψει δόξη και τιμή για να διαδεχτεί το Σαμαρά;

Δεν θέλω, δεν θέλω, δεν θέλω…

κκε

λέει ότι πήρε: 8,48%

και του έδωσαν: 26 έδρες στη Βουλή

ενώ στην πραγματικότητα πήρε: 5,39%

ή αλλιώς 536.072 ψήφους

οπότε θα του αναλογούσαν: 19 έδρες

Ένα φυσιολογικό κόμμα με τη δυναμική, την οργάνωση, την ιστορία και, ας μη γελιόμαστε, τις συμπάθειες που δημιουργεί σε μερίδα των πολιτών το όνομα του κκε, θα μπορούσε άνετα να σαρώσει στις φετινές εκλογές. Έλα όμως που η Παπαρήγα έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να χάσει!!! «Τι θα κάνετε αν κληθείτε να κυβερνήσετε;» τη ρωτούσαν. «Απεργίες κι αντιπολίτευση» απαντούσε. Ακριβώς τη στιγμή που χρειαζόμασταν ένα κόμμα με διαφορετική οπτική, που ενδεχομένως θα μας έδινε περισσότερες επιλογές και άλλη διαπραγματευτική δύναμη ως χώρα, η ντροπή των απανταχού κομμουνιστών αποφάσισε να μας γυρίσει την πλάτη και να παραδόσει το ρόλο και την ευθύνη στο σύριζα. Ας μείνουν λοιπόν στα μονοψήφια ποσοστά και στη γραφικότητά τους, νυν και αεί, αλλά δίχως αμήν.

Το αυγό του φιδιού

χρυσή αυγή

λέει ότι πήρε: 6,97%

και της έδωσαν: 21 έδρες στη Βουλή

ενώ στην πραγματικότητα πήρε: 4,43%

ή αλλιώς 440.894 ψήφους

οπότε θα της αναλογούσαν: 15 έδρες

Είναι ιστορικό φαινόμενο κι έχει επαναληφθεί, ειδικά στην Ευρώπη, πολλές φορές. Όταν απουσιάζει το κράτος έρχεται στη θέση του ο φασισμός. Η ανικανότητα πασόκ – νδ να αντιμετωπίσουν ακόμα και στοιχειώδη προβλήματα – δεν συζητάω καν για κάτι τόσο περίπλοκο και σοβαρό όπως η παράνομη μετανάστευση – η αδιαφορία, η βλακεία και η προχειρότητα την οποία γαλάζιοι και πράσινοι επέδειξαν απέναντι στους καθημερινούς μας βραχνάδες, έφεραν τα «ναζάκια» στη Βουλή. Από την άλλη, αν έχει απομείνει λίγο νιονιό στο κεφάλι μας, αυτή θα είναι και η ταφόπλακά τους αφού οι δραστηριότητές τους πλέον θα παρακολουθούνται και θα κρίνονται από περισσότερους και με περισσότερη προσοχή.

Ο πολεμιστής της σκιάς

δημοκρατική αριστερά

λέει ότι πήρε: 6,11%

και της έδωσαν: 19 έδρες στη Βουλή

ενώ στην πραγματικότητα πήρε: 3,88%

ή αλλιώς 386.116 ψήφους

οπότε θα της αναλογούσαν: 14 έδρες

Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ήταν το κόμμα – νίντζα. Όλοι ξέραμε ότι ήταν κάπου εκεί, αλλά κανένας δεν μπορούσε να το δει ή να το ακούσει. Υποθέτω ότι και μετά τις εκογές θα διατηρήσει τον ίδιο ακριβώς ρόλο, εκτός αν τα μαγειρέματα τους φέρουν σε θέση ρυθμιστή, πράγμα που μάλλον χλωμό το κόβω.

 

Κώστας Κουσαρίδης

 

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: