Η Θάτσερ και οι Monty Python

17 04 2013

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 (εξακολουθεί να) κάνει θραύση στην Αγγλία ένα σκετς των Monty Python, το Dead Parrot Sketch, όπου ο αγοραστής ενός παπαγάλου επιστρέφει στο κατάστημα για να παραπονεθεί ότι του πούλησαν ένα ψόφιο παπαγάλο.

 

 

Σε ένα συνέδριο των Συντηρητικών, η πρωθυπουργός Margaret Thatcher πρέπει μεταξύ άλλων να θίξει στην ομιλία της το νεοιδρυθέν τότε κόμμα των Liberal Democrats, το οποίο είχε υιοθετήσει ως σύμβολό του ένα κίτρινο πουλί.

Με τα χίλια ζόρια, ο σύμβουλός της John Whittingdale προσπαθεί να πείσει την Thatcher, που δεν είχε την παραμικρή αίσθηση του χιούμορ, να χρησιμοποιήσει τα λόγια των Monty Python για να περιγράψει το αντίπαλο κόμμα, γελοιοποιώντας το στα μάτια του κόσμου.

Η Thatcher όμως δεν έχει ιδέα ποιοί είναι οι Monty Python, οπότε αφού παρακολουθεί το σκετς με τους συμβούλους της, αγέλαστη, εκφράζει την τελευταία, σουρεαλιστική της αμφιβολία:

«Πες μου, John, αυτός… ο Monty Python… Είναι τουλάχιστον δικός μας;»

Ο John Whittingdale διαπιστώνει αμέσως ότι αν προσπαθήσει να εξηγήσει στην πρωθυπουργό ότι οι Monty Python δεν είναι ένα συγκεκριμένο υπαρκτό πρόσωπο, το εγχείρημα κινδυνεύει. Οπότε απαντάει με σιγουριά:

«Απολύτως, κυρία πρωθυπουργέ. Πρόκειται για έναν πολύ θερμό υποστηρικτή σας.»

Το κόλπο έπιασε. Λίγο αργότερα, η αγέλαστη Thatcher ανεβαίνει στο βήμα του συνεδρίου και με το που αναφωνεί: «This is an ex parrot», οι σύνεδροι πέφτουν από τις καρέκλες… (που λέει ο λόγος, για Βρετανούς μιλάμε τώρα)

 

 

Λίγο καιρό αργότερα, οι Monty Python δίνουν παράσταση, μέρος της οποίας είναι και το συγκεκριμένο σκετς. Σύμφωνα με την αγαπημένη τους συνήθεια σε τέτοιες πειρπτώσεις, ο ένας προσπαθεί να κάνει τον άλλον να «σπάσει», να γελάσει, να χάσει τα λόγια του, παραλάσσοντας ελαφρώς τους διαλόγους…

 

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: